Criza financiară din 2023 se vede la locuri de muncă: trei milioane de șomeri în plus

de: Alexandru Puiu
18 01. 2023

Situația economică la nivel global este din ce în ce mai dificilă, iar 2023 se anunță un an foarte greu pentru un număr record de domenii. Nu ajută nici creșterea dobânzilor și înăsprirea politicilor monetare, mai ales în Europa.

Inflația va devaloriza într-un ritm accelerat salariul oamenilor și, implicit, puterea de cumpărare, conform unui nou raport publicat la începutul acestei săptămâni de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), preluat de Reuters. Pe plan global, aceeași analiză estimează o creștere a numărului de șomeri cu aproximativ trei milioane în 2023, până la 208 milioane.

Forța de muncă primește o lovitură majoră în 2023

Cu excepția pandemiei, în ultimul deceniu, creșterea ratei de ocupare a forței de muncă s-a menținut constantă. Din păcate, în 2022 s-a diminuat până la 2% din cauza efectelor invaziei din Ucraina asupra economiei, iar pentru 2023, se estimează că va fi în jur de 1%. Nu de alta, dar se vor resimți în continuare inflația ridicată, înăsprirea politicii monetare, creșterea dobânzilor și nu numai.

Partea tristă este că lucrurile merg în mod clar într-o direcție negativă din punct de vedere economic, având în vedere modificările în jos ale estimărilor financiare pe anul în curs. Autoritatea de la Geneva, acum câteva luni, estima un avans de 1,5% al ratei de ocupare a forței de muncă pentru anul în curs, iar acum a scăzut la 1%, conform Adevărul.

În consecință, numărul șomerilor pe plan global ar urma să urce în următoarele luni cu aproximativ 3 milioane, până la 208 milioane în 2023. Dincolo de șomaj, însă, va crește rata sărăciei, numărul celor care abia se descurcă și care, din ce în ce mai rar, au acces la un trai decent.”Încetinirea ratei de ocupare a forței de muncă pe plan global înseamnă că noi nu ne așteptăm ca pierderile înregistrate în timpul pandemiei să fie recuperate înainte de 2025″, a afirmat Richard Samans, directorul Departamentului de cercetare al OIM și coordonatorul raportului publicat luni.

În condiții ideal, începând cu anul viitor, lucrurile s-ar mai putea îndrepta pe plan global, dar criza actuală vine la pachet cu multă incertitudine. În plus, instituția atrage atenția că „actuala încetinire a ratei de ocupare a forței de muncă înseamnă că mulți angajați vor trebui să accepte locuri de muncă de o calitate mai redusă, deseori prost plătite, uneori cu ore insuficiente. Mai mult, în condițiile în care prețurile cresc mai rapid decât salariile nominale, criza costului de trai riscă să sporească numărul săracilor”.